Let op bij het gebruiken van rijbewijzen voor WID-controle

Door de COVID-19-maatregelen van het kabinet zijn de mogelijkheden om het rijbewijs te verlengen beperkt. Om te voorkomen dat mensen hierdoor in de problemen komen, heeft minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) besloten tot een tijdelijke oplossing. Alle rijbewijzen die (zijn) verlopen in de periode vanaf 16 maart 2020 blijven geldig tot 1 juni 2020. Het verlopen rijbewijs geldt niet als identificatiemiddel, met uitzondering van situaties waarbij sprake is van zorgafname.


Verschillende zorginstanties gebruiken het SBV-Z om de geldigheid van een rijbewijs te controleren. Het systeem geeft voor alle verlopen rijbewijzen aan dat die niet meer geldig zijn. Dat antwoord is correct, behalve dus voor rijbewijzen die na 16 maart 2020 zijn verlopen én als de vraag uit de zorgsector komt. Het is echter niet mogelijk voor SBV-Z om de reactie vanuit het systeem aan te passen. Zorgverleners moeten in de komende periode dus zelf  heel goed opletten als ze rijbewijzen als identificatiedocument gebruiken.